Op zaterdag 5 januari onthulde Gilde Sint Antonius Abt op spectaculaire wijze de 52Prins van ‘De Piereslikkers’. In 2019 zal carnaval geregeerd worden door Prins Arno d’n Urste!

Arno van der Burgt een geboren en getogen Vorstenbosschenaar en 44 jaar jong, zoon van Wim en Giny en broertje van Regi. Hij woont samen met zijn vrouw Marloes op een mooi verbouwde boerderij aan de Hondstraat. Hij is werkzaam als nutritionist bij De Heus Voeders in Ede.

Onze nieuwe Prins heeft ontzettend veel zin in zijn nieuwe rol. Het enthousiasme spat ervan af en dat is te merken aan alle inspanning van deze duizendpoot. Met onderstaand schrijven laat hij zien, wie hij is en hoe hij de voorbereidingen heeft ervaren:

Of ik even een kast mee wilde aanpakken.

Die ochtend in september afgesproken met Coen Jansen om een skivakantie te boeken. Bij Joke Verstegen zouden we nog wat doornemen alvorens we naar het reisbureau zouden gaan, maar Coen was er nog niet. Anke Geenen komt haastig binnengesprongen, neemt wat te eten uit de koelkast en vraagt ondertussen of ik koffie wil. Ze strijkt neer op een stoel, maar vergeet het belangrijkste:  ‘de koffie’. Nadat ze daar fijntjes op geattendeerd werd, leken haar taken er voor zover op te zitten.

In verband met ‘de verhuizing’ die aanstaande was voor Roel en Anke Geenen, werd me gevraagd om even een kast mee aan te pakken. Coen zou ook helpen, die kwam er zo aan. Niet te beroerd om even een helpende hand toe te steken, liepen we naar ‘het tuinhuis’ waar dhr. Jansen druk aan het telefoneren was. Wij wachten en ondertussen had ik mooi de kans om rond te kijken waar die kast dan zou moeten staan, maar die was nergens te bekennen. Veel kans dat deze ergens anders stond.

Het telefoongesprek werd afgerond en de telefoon op de bar gelegd met de speaker aan: “Arno, het is voor jou.” Op de telefoon stond in het scherm ‘Dirk Timmers’. Na een verbaasde blik uitgewisseld te hebben met de beide omstanders, begroette Dirk me met zijn gebruikelijke tekst “Goede morgen meneer Van der Burgt.” Links en rechts was een brede grijns van de gezichten af te lezen. Na een korte vraag hoe het ging en vice versa en weer terug, begon me te dagen dat dit niet helemaal de situatie was, die ik  5 minuten geleden dacht aan te treffen. Nogmaals kruisten de nu nog breder glimlachende blikken van Coen en Anke elkaar en begon mij iets te dagen. “Ik denk niet dat die kast nog verzet hoeft te worden… “ Er schoot een ongemakkelijke trilling door de beentjes en Anke zag dat mijn gedachten, de situatie en het onverwachte telefoongesprek, niet met elkaar konden rijmen. Ze riep naar Dirk: “Volgens mij begint het kwartje te vallen.”

Wat een ongemakkelijk gevoel! Ben ik erin geluisd? Meneer de voorzitter melde dat het bestuur mij op de korrel had om Prins Carnaval 2019 te worden en dat het hen een goed idee leek als ik daar ‘JA’ op zou zeggen. Na een korte stilte en de vraag of ze niks beters wisten, besefte ik dat het een serieuze vraag was. Serieuze vragen is niet iets waar dit drietal zomaar mee op de proppen komt. Er werd ‘nadenktijd’ en ‘thuis-overleg’ voorgesteld en daarna zou Coen graag een keer horen wat het antwoord was.

Die avond thuis, rustig op de bank. Marloes komt binnen en gaat naast me zitten, vertelt wat ze die avond had gedaan. Daarna melde ik haar dat ik ‘nou toch iets aan mijn fiets heb hangen’. Na bovenstaande kort verteld te hebben, schiet ze in de lach. Niet veel later kwam de agenda tevoorschijn en werd gekeken wanneer Carnaval 2019 was, alsof dat op dat moment nog ter zaken deed?! Maar de keuze was niet moeilijk: “als je dat leuk vindt, moet je dat doen!” Zelf kon ik ook weinig bedenken waarom niet. Het moet toch prachtig zijn om onder andere 4 avonden met een aantal verklede mannen achter in een fraai beschilderde bak te zitten en de achterkant van een pronkzitting te bekijken…😉 JA dus!

Een van de eerste zaken om over na te denken: een stukje voor de website en ‘t Papierke. Bij deze….

Lijkt me verstandig om even te laten weten wie dan Prins Carnaval 2019 is:  Als geboren en getogen Vorstenbosschenaar ben ik nu 44 jaar oud en opgegroeid op de Kattenberg bij mijn ouders Wim en Giny van der Burgt en mijn oudere zus Regi. Na het voorgezet onderwijs heb ik 4 jaar in Dronten op school gezeten en daarna ben ik aan het werk gegaan als brijvoerspecialist bij Sondag Voeders in Erp, waar onder andere bedrijfsbezoeken en technisch advies aan varkenshouders een van de taken was. Later is dit bedrijf overgenomen door De Heus Voeders, waar ik nu werkzaam ben als “nutritionist”. Om het simpel uit te leggen, is  dat een soort van diëtist voor dieren. Waarbij ik nu 2 varkensfabrieken in Nederland voorzie van receptuur om varkensvoeders te produceren en de begeleiding hiervan om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke product ook de resultaten levert bij de klant, die wij ervan verwachten.

Samen met mijn vriendinneke/vrouw Marloes wonen we in de Hondstraat van het ‘skonste gat van moeder aarde’: Vorstenbosch natuurlijk! Waar we heerlijk kunnen genieten van de mooie omgeving en graag vertoeven in de tuin. Ergens lekker gaan eten is voor ons samen ook genieten. Daarnaast zijn er nog een aantal hobby’s die voornamelijk de avonden en weekenden vullen. Een opsomming van de clubjes: De voetbalclub, waar ik niet meer actief deelneem aan het spel, maar het 35+-team bij elkaar probeer te houden en een poging doe om elke zondag met voldoende enthousiaste spelers een balletje kunnen trappen. Wat overigens vorig seizoen nog leidde tot een kampioenschap! Dat hebben die ‘oudjes’ knap gedaan!

Elke eerste maandag van de maand, mag ik deel uitmaken van het BBQ-clubje. Waar maandelijks op een steeds andere locatie ergens in Vorstenbosch de nodige kilogrammen vlees met een drankje worden genuttigd. Super gezellig! Een ander clubje van 4 man is ‘de Bokkerijders’ waar het vlees net wat verser bereid wordt dan bij de eerder genoemde BBQ-club.

De zwemclub is ook al een aantal jaren actief in Vorstenbosch. De laatste jaren worden de chloordampen niet meer opgesnoven, maar wordt alleen de innerlijke mens van vocht voorzien.
Badmintonnen doen we ook al weer de nodige jaren met z’n vieren. Als het niet lukt om tegen het shutje aan te petsen, wordt er gewandeld door Vorstenbosch om nadien toch nog even de kans te grijpen om bij te kletsen onder het genot van een kleine versnapering. Dit laatste is eigenlijk waar het ook om draait met het ‘kaartclubje’, waarmee we een aantal keren per jaar bij elkaar komen. Gezelligheid gegarandeerd. Dan is er nog de biljartclub waarbij ik nog maar een jaar probeer om een balletje mee te stoten, maar dat valt nog niet zo mee. Dus zal er geoefend moeten blijven worden…

De gezelligheid is dus wel de rode draad en dat maakt voor mij ook dat de Carnavalsperiode een voor mij niet te missen tijd is. De eenheid en verbondenheid die er dan in Vorstenbosch weer naar boven komt, is schitterend om deel van uit te maken. Iets waar wij als bewoners hartstikke trots op mogen zijn! Als anderen genieten, dan maakt mij dat ook vrolijk. Ongeacht welke activiteit er in ons dorp wordt georganiseerd (en dat zijn er nogal wat), er kan altijd gerekend worden op een enthousiaste deelname van vele dorpsgenoten die dit samen ook mogelijk maken door het vele en bruisende vrijwilligerswerk wat er voor de verschillende verenigingen gedaan wordt. Daar is de Carnavalsclub er 1 van. Deze organisatie is een geoliede machine die zorgt dat alle inwoners de kans krijgen om er een super gezellig feest van te maken. En dat is dan natuurlijk ook het plan voor 2019!  Met als leus:

“Wij zetten het Pieregat in Vuur en Vlam”

gaan we met zijn allen voor een knetterende, warme en gezellige Carnaval 2019!

Graag tot ziens in het Pierehol!
Prins Arno d’n Urste